Berliininmunkki

Moni on ihmetellyt, miksi munkki on juuri munkki. Munkiksi tuota kaikkien tuntemaa leivonnaista sanotaan vain Ruotsissa ja Suomessa, eikä selitystä löydy edes netistä, josta useimmiten kaikki lopulta löytyy. Ainoa vihje, jonka olen kirjallisuudesta löytänyt, on Bertil Molden artikkelissa Etymologi vid spiskanten (Gastronomisk kalender 1962), jossa selitetään useita ruotsalaisia ruokasanoja. Sanan raggmunk kohdalla tekijä selittää munkin lyhyesti: turpeaa pullaa on verrattu lihavaan munkkiin.

Raggmunk eli ‘karvamunkki’ löytyy tavallisistakin sanakirjoista, se on perunaraasteesta, vehnäjauhoista ja maidosta (sekä herrasversiossa myös munasta) tehty pannukakku tai ohukainen, joka kuuluu ruotsalaisen husmanskostin aarteistoon. Se tarjotaan paistetun, suolatun läskin ja puolukoiden kera.

Kahden eri nettisanaston mukaan tarkoittaisi sana munk Ruotsissa nimenomaan rengasmaista munkkia, jota meillä on totuttu sanomaan donitsiksi. Keittokirjoissa tunnetaan kuitenkin pääasiassa meikäläisen munkin näköinen, lähes pallomainen leivonnainen. Niitä varten on olemassa erityinen munkkipannu, jolla ei rengasmaisia munkkeja voida tehdäkään.

Erään nettisanaston mukaan käytetään Göteborgissa nimitystä munk myös sekä niistä suklaakuorisista vaahtomöykyistä, joita meillä myytiin ennen neekerinpusuina, nykyisin neekeri-sanan jouduttua kieltolistalle vain pusuina, että samantyylisistä, Ruotsissa tavattoman suosituista kookospalloista, kokosbollar.

Sana munkki tulee kreikan erakkoa, yksinäistä tarkoittavasta sanasta monakhos.

Add Comment

Lounasravintola Mänty on herkullisen kotiruuan ja suussasulavien leivonnaisten sekä pikkusuolaisten koti Lahdessa.
Phone: 03-7520921
Fax: [email protected]
Seisakekatu 2
15700 Lahti